Drożdże Alcotec Rum to znakomite drożdże dla każdego miłośnika rumu.
Zawierają enzym glukoamylazy rozbijający dekstryny, co znacznie polepsza proces fermentacji. Drożdze gorzelnicze Alcotec Rum świetnie sprawdzają się w nastawach z melasy oraz cukru. Można je również użyć do zaszczepienia zacierów zbożowych, poddanych wstępnej obróbce z udziałem enzymu alfa-amylazy.
Sposób przygotowania:
* wlać 21L ciepłej wody (35°C) do pojemnika fermentacyjnego
* rozpuść w wodzie 2 kg melasy i 4.5 kg cukru
* dodaj drożdże i starannie wymieszać nastaw
* fermentacja trwa przez ok. 7 dni w temp. otoczenia 22-28°C (max 35°C). Fermentacja przebiega bardzo burzliwie, dlatego nie zaleca się używania korków i rurek fermentacyjnych w balonach a w pojemnikach fermentacyjnych. Nie należy dociskać pokrywy
Opakowanie: na 25 litrów nastawu melasy i cukrowego.
Moc nastawu: 16%
Czas fermentacji: 7 dni
Waga netto: 73g