Ozdobne kapturki zakładane na szyjkę butelki spełniają wieloraką funkcję. Nie tylko „poprawiają” jej wygląd, ale również chronią korek. Ograniczają wymianę gazową między wnętrzem butelki, a otoczeniem. W efekcie wino może dłużej i efektywniej leżakować. Zaopatrzone są w perforację ( element zrywny) ułatwiający ich zdejmowanie.
Użytkowanie:
Istnieje kilka sposobów obkurczania kapturków na szyjkach butelki. Profesjonalne zastosowanie specjalnego urządzenia zwanego „obtapiarką do kapturków”
lub poprzez kilka prostych domowych sposobów :
-do garnka z gorącą wodą wkładamy na chwilę odwróconą szyjką w dół, zakorkowaną butelkę;
-zakorkowaną butelkę stawiamy w zlewie, nakładamy kapturek (przytrzymując go z góry np.: widelcem) i polewamy gorącą wodą z czajnika; lub nad parą;
-można użyć również suszarki (dla wytrwałych)
Przy odpowiedniej temperaturze kapturek powinien obkurczyć się w ciągu sekundy.