Wkład maturacyjny z beczki po whiskey Dubliner - mocno opiekany
Wkład z beczki po whiskey Dubliner sprawdzi się w sam raz na początek przygody z uszlachetnianiem trunków. Irlandzka blended whiskey to łagodna odmiana wyspiarskiego alkoholu, która zdobyła uznanie zwłaszcza wśród nowych wielbicieli złotego trunku.
Wkład maturacyjny wykonany z beczki po whiskey Dubliner doda Twoim alkoholom nut pieprzu, przypraw i wanilii. Możesz dodatkowo podkręcić efekt smakowy oraz jego intensywność, wybierając jeden z trzech stopni wypalenia: lekki, średni i mocny.
Wkład zaprojektowany został tak, by uzyskać efekty postarzenia w jak najkrótszym czasie. Służy temu specjalna prążkowana budowa, która zapewnia maksymalną powierzchnię kontaktu z płynem.
Wkłady drewniane mogą być użyte kilkukrotnie w zależności od czasu maturacji, rodzaju alkoholu oraz intensywność aromatów jakie chcemy uzyskać.
W zależności od rodzaju użytego wkładu, gatunku alkoholu oraz czasu maturacji trunek może zostać wzbogacony między innymi o takie nuty smakowe jak: waniliowe, drzewne, pieprzne.
Dla piw i win nie zalecamy maturacji dłuższej niż 24 godzin, może to spowodować zbyt intensywny smak.
W przypadku maturacji wysoko procentowych alkoholi nie zalecamy maturacji z wkładem dłuższej niż 6 tygodni, może to spowodować zbyt dużą intensywność smaków drzewnych.
Szczegóły produktu:
* aromaty: wanilia, pieprz, przyprawy
* średnica: ok. 22 mm
* wysokość: 18,5 cm
* rodzaj: wkład maturacyjny
* ręczne wykonanie
* przed zastosowaniem wkład należy przepłukać wodą