Wkład maturacyjny wykonany został z beczki po WHISKY BOWMORE 18 - mocno opiekany
Wkład zaprojektowany został tak, by uzyskać efekty postarzenia w jak najkrótszym czasie. Służy temu specjalna prążkowana budowa, która zapewnia maksymalną powierzchnię kontaktu z płynem.
Wkłady drewniane mogą być użyte kilkukrotnie w zależności od czasu maturacji, rodzaju alkoholu oraz intensywność aromatów jakie chcemy uzyskać.
W zależności od rodzaju użytego wkładu, gatunku alkoholu oraz czasu maturacji trunek może zostać wzbogacony między innymi o takie nuty smakowe jak: waniliowe, drzewne, pieprzne.
Dla piw i win nie zalecamy maturacji dłuższej niż 24 godzin, może to spowodować zbyt intensywny smak.
W przypadku maturacji wysoko procentowych alkoholi nie zalecamy maturacji z wkładem dłuższej niż 6 tygodni, może to spowodować zbyt dużą intensywność smaków drzewnych.
UWAGA
Przed użyciem należy przemyć pod bieżącą wodą drewniany wkład.
Wymiary:
średnica około 22 mm
wysokość około 18,5 cm