Refraktometr do pomiaru stężenia cukru w brzeczce piwnej

Dostępność:
Dostępny
Wysyłka:
Od 1-2 dni robocze

75,00pln

Refraktometr dedykowany do pomiaru stężenia cukru w brzeczce piwnej, wyrażonego w stopniach Brixa (% Brix) oraz do określenia ciężaru właściwego brzeczki SG (Specific Gravity).

Niezastąpiony podczas przygotowywania domowych piw - refraktometr to precyzyjny przyrząd optyczny, który sprawdzi się zarówno u początkujących, jak i bardziej doświadczonych miłośników tworzenia domowych piw.

Do pomiaru stężenia cukru - dzięki temu urządzeniu sprawdzisz procentową zawartość cukru w brzeczce piwnej – w zakresie 0-32% Brix.

Do określenia ciężaru właściwego brzeczki - refraktometr służy również do pomiaru ciężaru właściwego brzeczki piwnej w zakresie 1.000-1.130 SG (Specific Gravity).

Łatwy w użyciu - by dokonać kontroli zawartości cukru, wystarczy kropla brzeczki piwnej wyciśnięta bezpośrednio na pryzmat przyrządu.

Zapewnia precyzyjny pomiar - refraktometr jest wyposażony w ATC (automatyczną kompensację temperatury) i umożliwia wykonanie pomiarów z dużą dokładnością.

Wygodny i praktyczny - refraktometr jest przenośny i lekki, za jego pomocą można szybko i prosty sposób dokonać potrzebnego pomiaru.

Przed użyciem zapoznaj się z instrukcją obsługi dołączoną do produktu - i postępuj zgodnie z podanymi zaleceniami dotyczącymi regulacji ostrości, kalibracji przyrządu, badania próbki, czyszczenia pryzmatu i płytki.

Jeśli przygotowujesz domowe piwa i chcesz poznać stężenie cukru w brzeczce, to refraktometr pozwoli Ci to zmierzyć w szybki i prosty sposób. Miernik ten pomoże Ci również określić, jaki jest ciężar właściwy brzeczki piwnej - w zakresie 1.000-1.130 SG (Specific Gravity). SG to tzw. gęstość względna, czyli parametr określający w tym przypadku stosunek gęstości badanej brzeczki do gęstości substancji wzorcowej (wody).

Konstrukcja urządzenia, z wykorzystaniem ATC, czyli automatycznej kompensacji temperatury, zapewni Ci otrzymanie precyzyjnych wyników. Wskazania urządzenia opierają się na badaniu współczynnika refrakcji światła (najprościej mówiąc - zmiany kierunku załamania się światła po pobraniu próbki na pryzmat refraktometru.)

Zakres pomiarów:

stężenie cukru: 0~32% w skali Brixa

ciężar właściwy: (1.000 -1.130 SG)

Dokładność: +/- 1% Brix

Automatyczna kompensacja temperatury (ATC): 10°C ~ 30°C (50°F ~ 86°F)

Zestaw zawiera:

refraktometr

pipetkę

śrubokręt

etui

ściereczkę

instrukcję obsługi

Elementy refraktometru: przezroczysta płytka, pryzmat, śruba do kalibracji, gumowy uchwyt, pierścień regulacji ostrości, okular




Trwa wysyłanie zamówienia.
Proszę czekaj...