Wkład maturacyjny wykonany został z beczki po po rumie Rom Club z Mauritiusa - mocno opiekany
Wkład wykonany z beczki po rumie z Mauritiusa nadaje nuty rumowe, przyprawowe, owoców tropikalnych oraz wanilii.
Wkład zaprojektowany został tak, by uzyskać efekty postarzenia w jak najkrótszym czasie. Służy temu specjalna prążkowana budowa, która zapewnia maksymalną powierzchnię kontaktu z płynem.
Nie potrzebujesz drogich i trudno dostępnych narzędzi, by stać się samodzielnym twórcą
szlachetnych odmian trunków. Dzięki wkładowi już w kilka tygodni (w przypadku piwa i wina
nawet w kilka godzin) możesz uzyskać całkiem nowe smaki domowych lub uszlachetnić dostępne
na rynku trunki.
Wkład należy przed użyciem przepłukać pod bieżącą wodą.
Wkłady drewniane mogą być użyte kilkukrotnie w zależności od czasu maturacji, rodzaju alkoholu oraz intensywność aromatów jakie chcemy uzyskać.
W zależności od rodzaju użytego wkładu, gatunku alkoholu oraz czasu maturacji trunek może zostać wzbogacony między innymi o takie nuty smakowe jak: waniliowe, drzewne, pieprzne.
Dla piw i win nie zalecamy maturacji dłuższej niż 24 godzin, może to spowodować zbyt intensywny smak.
W przypadku maturacji wysoko procentowych alkoholi nie zalecamy maturacji z wkładem dłuższej niż 6 tygodni, może to spowodować zbyt dużą intensywność smaków drzewnych.
Szczegóły produktu:
* aromaty: rum, przyprawa, owoce tropikalne, wanilia
* średnica: ok. 22 mm
* wysokość: 18,5 cm
* rodzaj: wkład maturacyjny
* ręczne wykonanie
* przed zastosowaniem wkład należy przepłukać wodą