Drożdże winiarskie Coobra Restart
Są to specjalnie wyselekcjonowane rasy drożdży o podwyższonej tolerancji na alkohol, przeznaczone do restartu win jak i innych nastawów w których stwierdziliśmy zatrzymanie fermentacji.
Drożdże Coobra Restart przed dodaniem zaleca się uwodnić. W tym celu nalewamy do naczynia około 200ml wody o temperaturze 22-25 stC, wsypujemy zawartość opakowania drożdży i dokładnie mieszamy.
Naczynie odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie drożdże powinny się uaktywnić co można zaobserwować pienieniem się. Całość dodajemy do nastawu który chcemy restartować i dokładnie mieszamy.
Kolejny sposób to uwodnienie drożdży z hartowaniem. Procedura hartowania jest niezbędna w przypadku gdy drożdże zatrzymały się po paru dniach fermentacji i trzeba je „przygotować” do warunków podwyższonego alkoholu w zatrzymanym nastawie.
Drożdże wsypujemy do około 100ml wody o temperaturze około 25 stC, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 20 minut. Po 20 minutach do uwodnionych drożdży dodajemy po łyżce zatrzymanego nastawu co 15min. przez ok. 2 godziny.
Tak przygotowane drożdże są gotowe do użycia.
Należ pamiętać o dodaniu pożywki do restartowanego nastawu.
Waga netto: 21g