Drożdże Bayanus G995 - 200g
Włoskie aktywne drożdże winiarskie: Cerevisiae Saccharomyces Bayanus, dedykowane do:
wyrobu win,
produkcji win musujących,
napojów musujących metodą CHAMPENOIS,
miodów pitnych,
fermentacji soków, koncentratów owocowych,
wznowienia fermentacji,
Zdolność fermentacji 16,5-17%
Optymalna temperatura fermentacji 20-25 ºC
Jedyne drożdże na rynku które pracują w niskiej temperaturze od 9 ºC
DOZOWANIE:
Do fermentacji białych i czerwonych win 10-20g/100l
Podtrzymanie trudnej fermentacji 30-50g/100l
Podtrzymanie fermentacji przy nastawie z koncentratu min 50g/100l
Wznowienie fermentacji 15-40g/100l
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
Drożdże należy uwodnić (rozpuścić) w stosunku 1x10, a najlepiej z roztworem moszczu i wody w stosunku 1:2 w temp. ok 25stC.
Temperatura roztworu ok. 30 ºC po ok. 30 minutach należy wymieszać z nastawem.
Dodawać stopniowo w czasie intensywnego mieszania. Pozostawić na ok. 20 minut a następnie dodać do nastawu i wymieszać. Różnica w temperaturze między drożdżami a nastawem nie powinna przewyższyć 10°C.
Fermentacja zwykła:
10g / 50l
50-200g / 100l z koncentratu klarownego
Produkcja win musujących:
30g/100l.
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, suchym i chłodnym miejscu do dłuższego przechowywania zaleca się temp. ok. 10 ºCS