Drożdże winiarskie BAYANUS 200g

Dostępność:
Dostępny
Wysyłka:
Od 1-2 dni robocze

42,00pln

Drożdże Bayanus G995 - 200g

Włoskie aktywne drożdże winiarskie: Cerevisiae Saccharomyces Bayanus, dedykowane do:

    wyrobu win,
    produkcji win musujących,
    napojów musujących metodą CHAMPENOIS,
    miodów pitnych,
    fermentacji soków, koncentratów owocowych,
    wznowienia fermentacji,
   

Zdolność fermentacji 16,5-17%

Optymalna temperatura fermentacji 20-25 ºC

Jedyne drożdże na rynku które pracują w niskiej temperaturze od 9 ºC

DOZOWANIE:
    Do fermentacji białych i czerwonych win 10-20g/100l
    Podtrzymanie trudnej fermentacji 30-50g/100l
    Podtrzymanie fermentacji przy nastawie z koncentratu min 50g/100l
    Wznowienie fermentacji 15-40g/100l

INSTRUKCJA STOSOWANIA:

Drożdże należy uwodnić (rozpuścić) w stosunku 1x10, a najlepiej z roztworem moszczu i wody w stosunku 1:2 w temp. ok 25stC.
Temperatura roztworu ok. 30 ºC po ok. 30 minutach należy wymieszać z nastawem.
Dodawać stopniowo w czasie intensywnego mieszania. Pozostawić na ok. 20 minut a następnie dodać do nastawu i wymieszać. Różnica w temperaturze między drożdżami a nastawem nie powinna przewyższyć 10°C.

Fermentacja zwykła:
10g / 50l
50-200g / 100l z koncentratu klarownego

Produkcja win musujących:
30g/100l.

Przechowywać w szczelnym opakowaniu, suchym i chłodnym miejscu do dłuższego przechowywania zaleca się temp. ok. 10 ºCS

 




Trwa wysyłanie zamówienia.
Proszę czekaj...