Aparat do filtracji wina, piwa, nalewek
Urządzenie przystosowane jest do filtrowania metodą grawitacyjną (swobodnego przepływu) lub mechaniczną po podłączeniu niewielkiej pompki do balonu.
W skład aparatu wchodzi:
* aparat filtracyjny: część górna z otworem i odpowietrznikiem oraz część dolna;
* rurka do spuszczania z zaciskiem
* komplet drucików do rozwieszenia filtra na pojemniku fermentacyjnym;
Aby użyć filtra do zestawu należy dokupić zestaw wkładów filtracyjnych.
Instrukcja:
* nawilżamy wkład filtracyjny (wkłady filtracyjne nie są sprzedawane w zestawie z urządzeniem) i umieszczamy go w filtrze meszkiem do góry – w kierunku napływającego np.: wina i skręcamy całość śrubami
Do pierwszej filtracji polecamy filtr 2000 lub 1000 o większej przepustowości.
* dociskamy obie części filtra
* filtr umieszczamy na szyjce balonu fermentacyjnego lub po rozwieszeniu drucików na wiadrze lub pojemniku fermentacyjnym
* zasysamy wino rurką i zaciskamy czarny zacisk
* nakładamy końcówkę rurki na górną część aparatu filtracyjnego i odblokowujemy zacisk
* odpowietrzamy filtr małym czarnym zaworkiem znajdującym się w górnej pokrywie a następnie wciskamy czarny zaworek żeby nie wyciekało wino - teraz rozpoczyna się proces filtracji na zasadzie grawitacji.
UWAGI:
* wino powinno być dobrze sklarowane klarowinem;
* filtr musi być dobrze dokręcony żeby szczelnie przylegał do górnej części;
* jeden wkład filtrujący 2000 lub 1000 wystarcza na przefiltrowanie około 23l wina dobrze sklarowanego;
* im wyższa różnica wysokości tym lepiej i szybciej następuje filtracja (23l ok. 10-15h).