Płatki dębowe ARONEO Fraicheur 20g – płatki taniczne, garbnikowe - aromaty przypraw z lekkim karmelem
Nowy, innowacyjny proces produkcji płatków dębowych i wieloletni proces badawczy zaowocował powstaniem nowego, unikalnego asortymentu płatków dębowych ARONEO.
Płatki ARONEO wzbogacają wina o niezwykłe aromaty tworząc niepowtarzany bukiet, wpływają na złożoność i delikatność wina. Smaki są bardziej i dłużej wyczuwalne podczas picia.
Delikatne taniny w płatkach Fraicheur podkreślają świeżość i owocowość wina
Mogą być stosowane podczas fermentacji jak i starzenia wina.
Zalecane dawkowanie: od 0,5 do 3g na 1L - dawkowanie powinno być dobrane indywidualnie w zależności od rodzaju używanych owoców, rodzaju wina i pożądanego efektu końcowego.
Większe dawki płatków mogą być używane do win czerwonych, dojrzewających a mniejsze dawki do win białych czy różowych.
Czas kontaktu płatków z winem to 3 do 4 tygodni, jest to wystarczający czas aby umożliwić optymalną ekstrakcję aromatów i tanin.
Przedłużenie kontaktu płatków z winem do 6-8 tygodni będzie miało wpływ na zmianę struktury wina.
Dawkowanie jak i czas kontaktu z winem powinno być dobrane do produkowanego wina w drodze indywidualnych testów.