KLAROWIN do win białych i różowych 10g

Dostępność:
Dostępny
Wysyłka:
Od 1-2 dni robocze

2,80pln

Klarowin - do klarowania win różowych i białych - 10g

Klarowin to skuteczny środek w postaci proszku do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie na dnie naczynia.

Stosowany głównie do win białych i różowych, w przypadku wysoko garbnikowych należy przeprowadzić wstępne próby czy nie odbarwi płynu. Opakowanie 10 g Klarowinu wystarcza na sklarowanie 10L płynu.

Użytkowanie:
Odpowiednią porcję KLAROWINU wsypać należy do 100 ml wody i dobrze wymieszać. Tak sporządzoną mieszaninę pozostawić na dobę sporadycznie mieszając. Po tym czasie roztwór wlewamy do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu.

UWAGA: Środki należy stosować tylko wówczas, jeśli jest się stu procentowo pewnym, że fermentacja dobiegła końca. W przeciwnym razie powstający w trakcie fermentacji dwutlenek węgla będzie uniemożliwiał opadanie cząsteczek zaadsorbowanych przez środki klarujące.

W skład klarowinu wchodzi bentonit sodowo-potasowy. Środek nie wchodzi w reakcję z winem




Trwa wysyłanie zamówienia.
Proszę czekaj...