Pirosiarczyn potasu ENARTIS WINY 250g

Dostępność:
Dostępny
Wysyłka:
Od 1-2 dni robocze

9,80pln

Pirosiarczyn Potasu – w bardzo czystej formie, przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Użytkowanie:
W zależności od potrzeby stosowania środka zaleca się różne jego dawki: 

-do odkażania naczyń i butelkowania wina/ piwa rozpuszcza się 10 g pirosiarczynu potasu w 2 l wody i tak przygotowanym roztworem przemywa naczynia, niepłucząc już czystą wodą.

-do stabilizacji nastawu (aby zabić niekorzystne drobnoustroje bytujące na owocach szczególnie, jeśli są one uszkodzone lub zaczynają gnić), stosuje się 1g pirosiarczynu potasu na 3-5 l nastawu. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza. 

-do stabilizacji wina po fermentacji (zabicia resztek komórek drożdżowych po fermentacji, przed zlaniem wina w butelki aby nie było tzw. wtórnej fermentacji czyli nie powstał szampan) zaleca się stosowanie 1g pirosiarczynu potasu na 10 l wina. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza. 

Opakowanie 250g w trzywarstwowej, wypełnionej gazem obojętnym torbie – zapewnia wyjątkową trwałość i najwyższą jakośc preparatu.