Kostki dębowe w odróżnieniu od płatków, produkowane są z przeznaczeniem do starzenia alkoholi.
Ze względu na swoją wielkość, proces wypłukiwania pożądanych przez nas składników (tanin, garbników, aromatów, etc.),zawartych w dębie następuje bardzo powoli. Ten powolny proces, korzystnie wpływa na tworzenie się bukietu wina.
Dawkowanie:
Kostki dodajemy w ilości 0,5 - 3g/l wina, w procesie jego starzenia, po pierwszych 2-3 zlaniach znad osadu, na okres minimum 2 miesięcy
Kostki dębowe sprowadzane są bezpośrednio od jednego z największych producentów płatków dębowych we Francji. Produkowane są z najlepszych odmian francuskich dębów wykorzystywanych w bednarstwie (Quercus sessiflora i Quercus robur).
Przed procesem produkcji drzewo jest naturalnie sezonowane na otwartej przestrzeni przez minimum 18 miesięcy.
Wymiar kostki: ok 1 cm x 1 cm x 1cm