Drylownica do śliwek
Wyjątkowo prosta w obsłudze, wydajna, wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Tłok wykonany ze stali nierdzewnej. W komplecie pojemnik na pestki.
Dostępna w 2 kolorach: malinowym i fioletowym (brak możliwości wyboru, wysyłka zgodnie z dostępnością towaru)
Elementy drylownicy:
1. tłoczek
2. nakrętka
3. tulejka prowadząca
4. podajnik na owoce
5. przyssawka do stołu z zaciskiem
6. nóż
7. pojemnik na pestki
8. sprężyna
9. gniazdo gumowej przegrody
10. gumowa przegroda
11. rynienka spustowa
Użytkowanie:
Przed przystąpieniem do drylowania należy wyjąć trzpień z gałką do drylowania, odkręcając nakrętkę mocującą i nałożyć załączoną sprężynę na jego dolną część. Włożyć trzpień w rurkę prowadzącą i kręcąc lekko naprowadzić nóż w część krzyżakową. Następnie zakręcić nakrętkę mocującą do końca. Włożyć gumkę w prowadzenie prostokątne tak, aby przecięcie krzyżowe znalazło się w osi prowadnicy. Nałożyć część górną na pojemnik do pestek i całość przymocować do lekko wilgotnego kawałka stołu, przekręcając w tym celu uchwyt od przyssawki. Podłożyć pod rynienkę spustową naczynie do wypestkowanych wiśni lub czereśni. Nałożyć owoce do pojemnika znajdującego się w górnej części – nacisnąć gałkę prowadnika do oporu w celu wyciśnięcia pestki, puścić trzpień, który przy pomocy sprężyny zostanie cofnięty w pierwotne położenie, a miąższ zostanie usunięty z noża i spadnie rynienką do naczynia.